Betaalbaarheid
“Een ander telkens terugkerend discussiepunt was de betaalbaarheid van de woningen. Een vurige wens vanuit de gemeente”, vertelt Wim. “Maar ook vanuit BPD om een zo’n breed mogelijke doelgroep te bedienen. De discussies gingen vaak over de financiële grondslag. Meningsverschillen over wat wel en niet haalbaar zou zijn. Dit heeft Park Triangel veel gebracht. Park Triangel heeft 880 woningen in het betaalbare segment kunnen realiseren. Hiervan is 60% een huurwoning in het sociale- of middensegment en 40% een koopstartwoning. Mensen, die anders geen huis konden kopen, kregen een flinke korting op de aankoopsom. Écht bijzonder in een tijd van recessie. Dan was er ook de discussie over de beukmaat. Veel huizen in Waddinxveen hebben een vrije brede beukmaat van zes meter. Maar verklein je deze naar bijvoorbeeld 4.80 meter, dan wordt een huis opeens betaalbaar en bereikbaar voor een bredere doelgroep. Daar moesten we een deel van de raad eerst wel van overtuigen en laten zien dat door de diepte van de woningen er nog steeds veel meters woonoppervlak bleven. Het mooie aan de architectuur in Park Triangel is dat je niet kunt zien of het sociale- of vrije sector huur- is of een koopwoning.”
Veiligheid en bereikbaarheid
“Ook aan verkeersveiligheid wilde we geen concessie doen. Eerder was besloten om van Park Triangel een dertig kilometer zone te maken”, vertelt Kees. “Dat betekent dat je geen stoepen en fietspaden hebt, maar ook dat de woningen dichter aan de straat staan. Zowel Wim als ik wilden echter een vrijliggend fietspad naar de scholen en het station. Daardoor heeft Park Triangel nu een hoog niveau qua verkeersveiligheid. Ook dankzij de meerdere entrees trouwens waardoor niet alle verkeer door één straat loopt.”
“Het station is een belangrijke mijlpaal voor de bereikbaarheid én de groei van Park Triangel, maar was ook een risico. Je wilt geen station in een weiland bouwen. Dan moet je erop kunnen vertrouwen dat BPD zich aan de afspraken houdt. ‘Komt goed’, zei Wim dan, ‘tegen de tijd dat het station er ligt, zijn de huizen in zicht’.”
Wrijving geeft glans
Wim: “Bij elke knoop die je doorhakt, leer je elkaar beter kennen en groeit het vertrouwen. Daardoor werd er steeds meer mogelijk. Er ontstond een sterke, onafhankelijke uitvoeringsorganisatie waar iedereen in zijn kracht staat, los van de gemeente en de ontwikkelaar. Stuk voor stuk experts ieder op hun eigen vakgebied. Niet altijd makkelijk voor elkaar, maar met respect voor elkaars kennis en inbreng.” “Soms kon dat best even knetteren”, lacht Kees. Wim: “Een dreamteam van professionals die het beste uit zichzelf en elkaar halen en samen de maximaal haalbare kwaliteit realiseren. Wantrouwen brengt niets, maar wrijving geeft glans.”
“Een PPS waarin partijen volstrekt gelijkwaardig zijn, samen de lusten en de lasten dragen, is de beste basis om vanuit vertrouwen samen te werken en meer te bereiken”, meent Wim. “Als je met elkaar deelt, vermenigvuldig je het resultaat. Zonder PPS was Park Triangel met deze kwaliteit er niet geweest. De vriendschap die langzaam maar zeker ontstaat, is de motor om dingen nóg beter te doen. Je wilt de vriendschap niet beschadigen. Iedereen had de bezieling om iets moois te maken met elkaar. Zeker Alexander die als onafhankelijke projectdirecteur CV Park Triangel een verbindende en vaak bemiddelende rol heeft gespeeld. Voor vergaderingen belde hij dan met ieder van ons afzonderlijk om de temperatuur te polsen. ‘Hoe zit je in de wedstrijd? Weegt dit of dat echt zo zwaar? Hij heeft heel wat brandjes geblust. Daar zijn de mannen het dan weer gelijk over eens!