Top-3 kunstenaars bekend!
Drie kunstenaars gaan nu aan de slag om hun idee te verfijnen naar een echt ontwerpvoorstel.
Park Triangel is bijna gereed! De wijk is pas echt af als er ook een kunstwerk is. Een kunstwerk of bijzonder ontwerp dat het karakter en de identiteit van Park Triangel versterkt. Als cadeau aan de bewoners.
Park Triangel heeft kunstenaars of ontwerpers - ervaren met grotere opdrachten in de openbare ruimte – opgeroepen zich in te schrijven voor de prijsvraag. Lees hier het bericht over de kunstenaars die hebben meegedaan aan de prijsvraag.
Inmiddels zijn er drie kunstenaars gekozen om hun idee uit te werken.
Scroll naar beneden om meer over de gekozen kunstenaars en hun idee te lezen.
Zowel bewoners als de selectiecommissie vinden de verschillende kunstobjecten die door Felipe van Laar zijn gepresenteerd, verrassend en vinden het bijzonder dat ieder op hun eigen manier de verbinding zoeken met bewoners.
Idee kunstwerk
Zes kunstobjecten gemaakt van onder andere hardhout, baksteen, staal of duurzaam beton verspreid door het park, gaan de interactie aan met de bewoners. Elk object is anders en roept iets anders op. Als decorstuk bij de bestaande (theater)tribune in het park. Als ontmoetingsplek aan een grote tafel, als een plek voor verstilling bij een altaartje of een plek om juist naar voren te treden zoals de trap naar een plateau. De kunstwerken zijn dragers voor betekenisgeving. Dat kan van alles zijn: stilte, rust, contemplatie of juist je verbeelding de vrije loop laten, iets voordragen of het leggen van contact en anderen ontmoeten.
En het leuke is: de kunstenaar wil tijdens de uitwerking van het finale ontwerpproces, graag een weekend met zijn gezin logeren in Park Triangel. Dit om de bewoners beter te leren kennen en te ontdekken wat er leeft in de wijk. Dus; wie weet er nog een leuk adresje of heeft zelf een kamer over?
“De zoektocht naar verbinding is misschien wat ons allemaal verbindt.”
Felipe van Laar
"Ieder dorp, elke stad heeft zijn eigen kerktoren, watertoren of vuurtoren als icoon en symbool voor de eigen identiteit."
Observatorium
Zowel bewoners als de selectiecommissie waarderen dit kunstwerk als krachtig statement in de wijk en als een mooie verwijzing naar de geschiedenis van deze plek.
Idee kunstwerk
Waddinxveen kent een rijke geschiedenis van turfstekers. Door het afgraven van turf voor gebruik als brandstof, ligt Park Triangel nu zes meter lager. Het turfsteken heeft het landschap gevormd, een eigen taal en gebruiken ontwikkeld. De turfblokken werden op een specifieke manier gestapeld om te drogen.
Ieder dorp, elke stad heeft zijn eigen kerktoren, watertoren of vuurtoren als icoon en symbool voor de eigen identiteit. In het hart van Park Triangel - bij de scholen, het toekomstig buurtcentrum en de sportzaal - wil Observatorium, een collectief van kunstenaars, De Turftoren bouwen als markering van het centrum en een centraal ontmoetingspunt voor bewoners. De gestapelde driehoekige toren, als referentie aan het stapelen van turfblokken, is zeven meter breed en twaalf meter hoog. Gemaakt van gepoedercoat staal kleurt de toren van bruin naar goud met bovenin een flakkerend lichtje als verwijzing naar turf als energiebron uit een ver verleden.
Het sculptuur To the Moon (werktitel) kreeg veel stemmen van de bewoners. De commissie vindt het beeldend heel krachtig en het onderscheidt zich sterk van de andere twee kunstwerken. Zo valt er straks echt iets te kiezen.
Idee kunstwerk
Schlegel grijpt terug op cultuurhistorisch erfgoed. Zo’n tweehonderd jaar was Waddinxveen het centrum van de speelgoedfabricage. Van ruwweg van 1780 tot 1980 werd er veel houten speelgoed gemaakt: hobbelpaarden, duwpaarden, trekpaarden, wagentjes, locomotieven, poppenmeubilair et cetera. Een van de bekendste - op korte afstand van Park Triangel - was de firma Okkerse Waddinxveen, oftewel OKWA. Schlegel raakte geïnspireerd door een anekdote over de roeiboot die het speelgoed over de Gouwe naar het station in Gouda moest vervoeren. De boot was te hoog geladen en sloeg om. De hele lading houten hobbelpaarden dobberde in het water. Door dit verhaal en de quote uit een artikel dat ‘alle door OKWA geproduceerde hobbelpaarden met gemak een brug naar zouden kunnen vormen naar de maan’, sloeg de fantasie van Schlegel op hol. Zo ontstond het idee om het ontwerp te baseren op de thematiek van hobbelpaarden die, indien haalbaar, verrijzen uit of dobberen op het water. Zeker ook gericht op het grote aantal kinderen dat in Park Triangel woont en hun oneindige verbeeldingskracht.
"Ik raakte geïnspireerd door een anekdote over de speelgoedfabricage van weleer in Waddinxveen."
Kathrin Schlegel
De selectiecommissie heeft medio februari 2025, mede op basis van de voorkeuren van de bewoners die de expositie hebben bekeken, bepaalt welke drie kunstenaars hun idee mogen uitwerken tot een schetsontwerp.
In het najaar van 2025 presenteren deze drie kunstenaars hun uitgewerkte idee.
Deze ontwerpen worden tijdens een expostie getoond. Dat is het moment waarop bewoners opnieuw hun stem kunnen uitbrengen. Samen met de selectiecommissie bepalen zij welk kunstwerk er gaat komen.
In oktober maken we bekend welke kunstenaar het winnende ontwerp heeft gemaakt.
Naar verwachting onthullen we in de zomer van 2026 het gekozen kunstwerk in de wijk.
De kunstenaar of ontwerper krijgt veel creatieve vrijheid. Het kunstwerk moet uiteraard iets toevoegen en passen bij Park Triangel. Net zoals parkeiland geen kijk-groen heeft, maar vooral een echt doe-park is, zo mag het kunstwerk, gezien de jeugdigheid van de wijk, best een speelelement bevatten, interactie oproepen of een fijne plek zijn om af te spreken en elkaar te ontmoeten.
Het kunstwerk moet van hoge kwaliteit zijn en duurzaam in de keuze van materiaal met een lange levensduur. Liefst natuurlijk onderhoudsvrij, goed te onderhouden of materiaal dat mooi veroudert. Verder ligt alles open. Het kan één groot kunstwerk zijn, of juist zijn opgebouwd uit verschillende elementen of zelfs speels verspreid staan door de wijk, waardoor er een soort kunstroute ontstaat met op meerdere plekken een verrassing.
Voor het kunstwerk is een bij de grootte van de wijk passend budget vastgesteld: 175.000 euro exclusief BTW. Het streven is dat het kunstwerk in het voorjaar van 2026 gereed is.
De selectiecommissie bestaat uit:
19 febr 2025
Drie kunstenaars gaan nu aan de slag om hun idee te verfijnen naar een echt ontwerpvoorstel.
11 febr 2025
Op woensdag 29 januari 2025 vond de in november uitgestelde boomfeestdag plaats.
29 jan 2025
Op 11 februari start de verkoop van 32 woningen in Parktuin. Lees hier het verhaal over deze nieuwe buurt.
25 jan 2025
Van 1 tot en met 4 februari is er in het projectbureau een expositie van de ingezonden schetsvoorstellen voor het kunstwerk dat in 2026 in de wijk gaat komen. Kom langs en laat weten welke ideeën jouw favoriet zijn.