10 jaar Park Triangel

Park Triangel bestaat 10 jaar! Wel een momentje om even bij stil te staan. Speciaal voor deze gelegenheid zochten we bij gebiedsontwikkelaar BPD en de gemeente de ‘founding fathers’ van Park Triangel op. Zij kijken terug op de strijd om kwaliteit in die beginjaren. De 'leading ladies', die nu in charge zijn, blikken vooruit naar de uitdagingen voor de komende jaren bij de afronding van de wijk. Maar het zijn natuurlijk vooral de bewoners die de afgelopen tien jaar met elkaar de wijk hebben gemaakt. Ze vertellen een leuke herinnering, een grappige anekdote of hoe ze zich inzetten voor de wijk.

Veel leesplezier… enne GEFELICITEERD ALLEMAAL!!!

Zonder wrijving geen glans

Het is bijna niet voor te stellen als je Park Triangel ziet schitteren in de zon. Kinderen die voetballen, onbekommerd spelen in het junglebos. Met bewoners uit alle lagen van de bevolking, omdat ze hier een betaalbaar thuis vonden. Die trots zijn op hun buurt en zich actief inzetten. En als ze dan besluiten te verhuizen, vaak opnieuw kiezen voor Park Triangel. Aan niets valt af te lezen dat op elke vierkante meter strijd is geleverd. Dat op elk niveau stevige discussies zijn gevoerd. Of het nu ging over de inrichting van het park, de betaalbaarheid van woningen of de verkeersveiligheid. Er is zelfs gesteggeld over het type straattegel. Toenmalig wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling in Waddinxveen Kees de Jong, oftewel ‘Mister Triangel’, en Wim de Haas, voormalig regiodirecteur BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, regio Zuidwest ontmoeten elkaar weer. De ‘founding fathers’ van Park Triangel blikken terug op die roerige beginjaren tijdens een wandeling door hún Park Triangel.

Lees hier het hele gesprek tussen de ‘founding fathers’ van Park Triangel

Zonder wrijving geen glans

De ‘battle’ voor betaalbaarheid

De ‘battle’ voor betaalbaarheid

“Het is gewoon gelukt: Park Triangel is een gezellige, levendige woonwijk. Zeker met voorzieningen als het treinstation, de scholen en het park is er op elk moment van de dag, op elke dag van de week, volop leven.” Helma Born pakte in september 2021 het stokje over van Wim de Haas als directeur BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, regio Zuid-West. Vanuit die functie is zij lid van de aandeelhoudersvergadering van Park Triangel. Net als Femke Vleij. Zij is sinds de gemeenteraadsverkiezingen van juni 2022 aandeelhouder van Park Triangel vanuit haar rol als wethouder grondzaken én wethouder financiën vanuit de Gemeente Waddinxveen. Helma en Femke stapten in een rijdende trein en staan stil bij tien jaar Park Triangel! Met twee derde gerealiseerd staat Park Triangel weliswaar goed op de rails, maar is nog niet gearriveerd op de eindbestemming. Belangrijke thema’s? Met stip bovenaan: betaalbaarheid! En - last but not least - de voorzieningen die gelijke tred moeten houden met het groeiende aantal inwoners.

Lees hier het hele gesprek tussen de 'leading ladies' van Park Triangel

“We hebben speelplekken samen met bewoners ontworpen, zo zijn er nu ook speelmogelijkheden voor minder valide kinderen.”  

 

Robert van der Horst, landschapsarchitect

“Park Triangel is gebouwd voor een brede doelgroep. Qua uitstraling en architectuur zie je ook geen verschil tussen huur of koop, tussen het lagere of het hogere segment. De belangrijkste opdracht voor de komende jaren is om voor alle doelgroepen een betaalbare woning te realiseren. Het aantal sociale huurwoningen moet omhoog”


Albert Kerssies, projectwethouder Park Triangel en wethouder wonen en ruimtelijke ordening van Gemeente Waddinxveen


Bewoners aan het woord

voorbeeld van combinatie kunst en spelen
“Je kon niet zo maar de gordijnen open doen.”

Eelco keek uit op de uitkijktoren
“Als je dan zondagochtend in je onderbroek slaperig de gordijnen open trekt en je staat, op gelijke hoogte, tegenover een vader, moeder met twee kinderen die naar hun nieuwe woning wijzen, dan vraag je je wel af wanneer die uitkijktoren eindelijk eens weggaat.

In het begin was het super leuk. Toen had ik aan de uitkijktoren een camera gehangen die iedere minuut een foto maakte. Zodoende hebben we nu een film van de bouw van ons huis. Er was ons beloofd dat de toren na oplevering weg zou gaan. Het was een jaar later. Twee jaar later. Er ontstond overlast. Het werd een hangplek van jongeren die ’s nachts met muziek en een krat bier naar boven klommen. Een hoog hek dat om 20.00 uur sloot, leek een goed idee. Enigszins aangeschoten waren er een paar over het hek geklommen. Na een paar biertjes lukte het niet meer om dat kunstje te herhalen. Ze hadden zichzelf ingesloten. Een makkie voor de politie. Inmiddels kan ik er weer om lachen. Uiteindelijk is alles goed opgelost. Complimenten vooral voor Karin die thuis gaf en direct in actie kwam. Probeer als burger maar eens aan te kloppen bij een PPS. In Park Triangel was dat écht heel goed geregeld. Communicatie met bewoners is duidelijk en eerlijk.”

Vanessa dacht nog mee over het park en woont sinds januari 2016 in Park Triangel

“Daar sta je dan met twee benen in de blubber op de plek waar een groot park zou komen. Het park is vrijwel als eerste aangelegd. Als bewoners mochten we meedenken over de invulling. ‘Hoogteverschillen’, opperde iemand en inderdaad er hoeft maar een sneeuwvlokje te vallen en iedereen komt met zijn sleetje naar het park om van de heuvel te glijden. Echt fantastisch. Het is nu een park met heel veel verschillende doe-dingen. Er is een junglebos, meerdere speelveldjes en ook calisthenics. Het een levendige, multifunctionele voor alle leeftijden. Ook een plek waar je ook een festival of concert kunt organiseren, zoals de Lentefair en het Oktoberfest. De breedte van de bruggen is daar ook op afgestemd, zo kun je er bijvoorbeeld met een foodtruck overheen.”

“Het is nu een park met heel veel verschillende doe-dingen.”
‘Stop politie!’

Eerste bewoner Jos woont in Park Triangel sinds november 2014

“Twee rijtjes huizen met twintig woningen en uitzicht op …. He-le-maal niets! Zand en hekken. We zagen de visite van heinde en verre aankomen. Maar ja, als je als eerste bewoner hier komt wonen, weet je dat je overlast hebt. De bouwer heeft daar ook heel open en eerlijk over gecommuniceerd. Heien en herrie. De theekopjes trilden de kast uit. We zijn er vrij snel ingetrokken, maar er moest nog veel gebeuren. Ik was boven de douche en de wastafel aan het monteren. En dacht opeens wat is het toch stil beneden. ‘Wat ben je aan het doen?’ Staat mijn vrouw tussen de verhuisdozen de Kerstboom op te tuigen! Ik durf te wedden dat we ook de eerste kerstboom hadden van Park Triangel.

Een ander voorval zullen we ook niet snel vergeten. We woonden op een eiland afgesloten van alles. In het donker reden we via de tijdelijke bouwweg naar huis. Werden we staande gehouden door de politie! ‘Zullen we een GTA-tje doen?’, vraagt mijn vrouw. ‘Er staat ‘Stop Politie’! Zullen we maar gewoon stoppen?’ Raampje naar beneden: ‘Wat komt u hier doen?’ We rijden naar huis. Dat klonk héél onwaarschijnlijk in dit niemandsland. Het had heel wat voeten in de aarde om ze te overtuigen. Uiteindelijk mochten we doorrijden naar huis. Direct daarna is de Park Triangel-app in het leven geroepen om afsluitingen en omleidingen aan te geven.”

“Een keer ben ik verrast met een kerstboom midden in de zomer!”

Verona als buurtverbinder met de plantenbieb

“Sinds een paar jaar staat er in mijn voortuin een oude buffetkast met kamerplanten en eromheen de buitenplanten. Plantenbieb Ganzerik. Zelf ben ik opgegroeid in een huis vol planten, werkte als tiener in de kas en heb héle groene vingers. De plantenbieb is vooral open in de zomer. Dan komt er elke dag wel iemand langs. Superleuk natuurlijk! De plantenbieb werkt verbindend in de buurt.

Ben je uitgekeken op je plant? Kun je hem zelf niet goed verzorgen. Of zoek je een leuk, nieuw plantje? In Plantenbieb Ganzerik kun je planten, stekjes en zaden delen, ruilen of voor een klein bedrag kopen. Het is ook een plantenasiel waar je plantjes waar het niet zo goed mee gaat kunt achterlaten. Die knap ik dan weer op en komen in de plantenbieb. Een keer ben ik verrast met een kerstboom midden in de zomer! Je kunt Plantenbieb Ganzerik volgen Facebook. Dan zie je nieuwe aanwinsten. Vooral het erwtenplantje is populair. Een absolute aanrader is ook de stekjesroute waar veel plantenbiebs in heel Nederland op zijn aangesloten. Kom gezellig buurten!

Tegelijkertijd zijn we– heel subtiel - ook een uitgiftepunt van het Armoedefonds voor het verstrekken van maandverband en tampons aan vrouwen en meisjes die niet de middelen hebben om dit aan te schaffen. Niemand ziet of je voor een plantje of een verbandje komt. Zo helpen we elkaar in de wijk.”

https://www.facebook.com/PlantenbiebGanzerik

Corina organiseert de Lentefair en is ook voorzitter van de Stichting Thuis in Triangel

‘Het lijkt wel of je bent getrouwd met de Stichting’, zegt mijn man. En het klopt, als we de Lentefair organiseren, spreek ik mijn collega-buren vaker dan mijn eigen man. En in het weekend van het event staat ons hele huis vol koelkasten en vriezers voor het horecaplein. Het geeft ook voldoening. Het event is een groot succes en groeit elk jaar. Afgelopen Lentefair hebben we zo’n tweeduizend bezoekers verwelkomt. Er waren 35 kramen, er was een groot horecaplein en een heel programma met dans, muziek en karaoke. In het begin hebben we alles privé voorgefinancierd. Om dit en meer te kunnen organiseren hebben we in februari 2023 met een aantal actieve bewoners Stichting Thuis in Triangel opgericht. Dit geeft vorm en structuur aan de organisatie, zodat deze meer op zichzelf komt te staan. We willen met de Stichting een bredere en meer verbindende rol gaan spelen in de wijk. Waar behoefte aan is en hoe we die rol gaan invullen, willen we de komende tijd onderzoeken. We gaan uit van minimaal twee evenementen per jaar organiseren, de Lentefair en het Oktoberfest. Maar we kunnen veel meer doen en betekenen in de wijk. Zeker nu er ook een buurthuis komt, is er meer mogelijk. Het wordt er zeker niet rustiger op. We zijn op zoek naar sponsoring door bedrijven, de gemeente of Park Triangel. Heb je ideeën, suggesties of wil je je ook actief inzetten voor de buurt, dan ben je van harte welkom!”

 

“Het buurthuis is natuurlijk ook een geweldig nieuw initiatief met veel nieuwe mogelijkheden”
“Ik heb zo’n beetje alle hoogtepunten wel meegemaakt.” Martijn
Fotograaf Martijn Bravenboer

Martijn, de huisfotograaf van Park Triangel

“We wonen sinds begin 2017 in het derde blokje woningen in de Rietkraag. Omdat je hier allemaal tegelijk komt wonen, leer je elkaar goed kennen. Je kijkt met elkaar mee, leent gereedschap en helpt met klusjes. En op verjaardagen als de visite al weg is, zitten de buren er nog.

Alleen al in onze straat zijn inmiddels zo’n twintig kinderen geboren! Wij hebben zelf een zoon van vier en er is een tweede… uh tweeling onderweg. De kinderen groeien samen op, gaan naar dezelfde school en hebben altijd wel vriendjes om mee te spelen. Ook de wijk zie je buurt voor buurt groeien. Dat is leuk om te zien. Zeker nu ik sinds een aantal jaar ook een drone heb. Als professioneel fotograaf ben ik vrijwel vanaf het eerste uur de huisfotograaf van Park Triangel.

Ik heb zo’n beetje alle hoogtepunten wel meegemaakt: eerste palen, feestelijke openingen, de oplevering van de 500ste, 1000ste, 1500ste woning. Ook is het bijzonder te zien dat zo’n grote wijk uitloopt bij de events in het park, zoals de Bouw & Bagger run, de Lentefair, het Oktoberfest en tal van concerten en dansoptredens. Ik heb zoveel bewoners voor mijn lens gehad. Maar ook ministers, wethouders, de burgemeester en… Denise!

Tijdens de bouw & bagger run heb ik een vriendin van mij gefotografeerd. Het jaar daarop werd zij het boegbeeld van de campagne en kwam ze zichzelf overal tegen. Online, op flyers en posters, bij de supermarkt en zelfs op een billboard langs de A12. Dat was wel grappig. Gelukkig vond zij dat ook. Dus Denise, deze is voor jou?.”

 

Maarten en Brenda verhuisden binnen Park Triangel

“In 2021 zijn we verhuisd binnen Park Triangel. Van het rijtjeshuis in de Gerard Bleekerstraat naar een twee-onder-een-kapwoning in het buurtje Parkweide. Van 130 naar 195 vierkante meter! Van gas en radiatoren naar klimaatneutraal en vloerverwarming. Een heerlijk huis met lekker ruime kamers. ‘Wow, zo groot?!’, riep onze dochter Femque (11) bij het zien van haar nieuwe kamer. Helemaal blij met haar kasten voor kleding en speelgoed, een bureau om te knutselen en een groot kleed om lekker te lego-en. Ook onze zoon Beau (8) is helemaal in zijn element met zijn grote slaapkamer waar hij voldoende ruimte heeft om naast te slapen ook te spelen. We hebben een eigen oprit en vrij uitzicht. In de middag hebben we zon in de voortuin, dan zitten we vaak op het bankje voor ons huis. We hebben een hele gezellige straat, dus maak je al snel een praatje. Sinds 2017 wonen we in Park Triangel. De wijk is zo mooi en groen. Lekker ruim van opzet met overal speeltuintjes en -veldjes. De kinderen kunnen hun gang gaan en vinden altijd vriendjes en klasgenootjes om mee te spelen. Het is zo vertrouwd allemaal. Echt thuiskomen! Voorlopig zitten we goed en blijven we hier sowieso wonen tot de kinderen het huis uitgaan. Wie weet schuiven we dan opnieuw door, maar dan naar één van de appartementen hier.”

“Wow, zo groot?!”